Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

RASVETA u hodniku

Rasveta – element koji domu menja atmosferu i kompletan doživljaj. Ovog puta bavimo se predsobljem i ulaznim hodnikom.

Često ovom delu stana posvećujemo najmanje vremena i pažnje, a to je mesto dobrodošlice i prostorija koja povezuje sve naše životne prostore u domu. Razlog tome je u većini slučajeva nedostatak novca i vremena jer svu energiju potrošimo na vitalne delove stana. Hodnik ne traži mnogo vaše pažnje, ukoliko se posvetite jednom možda najvažnijem elementu – svetlosti. Najčešće su hodnici mesta bez dnevnog svetla u unutrašnjosti zgrade. S druge strane, u hodniku je stalna svetlost neophodna jer je najprometnija prostorija u stanu. Rešenje leži u dvostrukom osvetljenju.

Dva najčešća tipa hodnika jesu dugi, uski hodnici koji mogu biti ili na ulazu kao jedini u stanu ili kao degažman, odnosno prolaz do spavaćih soba. Drugi tip hodnika jesu četvorougaoni hodnici kao ulazni.

RASVETA u hodniku 1RASVETA u hodniku 2

Kod dugih uskih hodnika najbolje rešenje za osvetljenje jeste plafonsko, a kao opcija možete razmisliti i o zidnoj rasveti. Upotreba LED traka kao linijskog osvetljenja razvučenog po plafonu svakako je jedno od najatraktivnijih i najkvalitetnijih rešenja, usled dugotrajnosti i kvaliteta rasvete. Drugo rešenje za plafonsku rasvetu jesu ugradne plafonske svetiljke i/ili lusteri. U zavisnosti od veličine hodnika (dužine i širine) odabraćete i veličinu lustera koju možete postaviti. Niz malih visilica na jednakim razmacima po plafonu predsoblja daće ujednačenu osvetljenost, a ujedno će biti i dekorativni. Kako biste postigli dvostrukost koju smo malopre pomenuli, grupišite visilice na parne i neparne i razdvojte ih prekidačem, kako bi manja grupacija mogla stalno biti aktivna a ostatak prema potrebi.

RASVETA u hodniku 12RASVETA u hodniku 3

Drugi način da postignete dvostrukost jeste ukoliko raspolažete dovoljno velikim prostorom možete postaviti manji sto ili policu za odlaganje na kojoj će se naći stona lampa kako bi se obezbedilo stalno osvetljenje.

RASVETA u hodniku 9

Za hodnike čiji su zidovi slobodni možete primeniti i zidnu rasvetu u vidu vertikalnih LED traka koje će se protezati čitavom dužinom hodnika. Čak će i jednostrano postavljene svetiljke dati dobru svetlost, a ujedno ukrasiti prostor bez ijednog dodatnog elementa.

RASVETA u hodniku 5RASVETA u hodniku 4

RASVETA u hodniku 6

Rešenje sa dodatnim stočićem ili policom može se primeniti i kod predsoblja koja su četvorougaona. Kod ovako oblikovanih predsoblja plafonsko osvetljenje jeste centralno ili ravnomerno raspoređeno ugradno. Svakako, kada sagledate svetiljke na plafonu one moraju pratiti oblik prostorije, bez obzira o kom tipu hodnika se radi. Česte su situacije u kojima je u ulazni hodnik smeštena trpezarija. Veliki luster iznad stola, i nekoliko zidnih lampi ravnomerno raspoređenih na zidu koji služi stalnom prolazu, vizuelno će razdvojiti ovaj prostor na komunikaciju i obedovanje.

RASVETA u hodniku 8RASVETA u hodniku 10

Bez obzira na oblik, veličinu prostora i raspored rasvete, preporučuje se upotreba takozvanih „štedljivih“ sijalica jer one svoj kvalitet najbolje pokazuju u situacijama kada je njihova aktivnost neprekidna.

RASVETA u hodniku 7a

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.