Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kreativne i neobične tapete za dnevnu sobu

Zahvaljujući tapetama može se vrlo brzo i lako promeniti izgled prostorije. Dva najvažnija faktora u donošenju odluke prilikom odabira tapeta jesu boja i dizajn.

Učinite svoj životni prostor avangardnim, glamuroznim, sofisticiranim ili ekstravagantnim! Uz pomoć tapeta obogatite zidove stana i unesite novu atmosferu i raspoloženje u svoj dom. 

Zahvaljujući tapetama može se vrlo brzo i lako promeniti izgled prostorije.  Dva najvažnija faktora u donošenju odluke prilikom odabira tapeta jesu boja i dizajn. Sve što možete da zamislite u vašem enterijeru mogu vam pružiti tapete: počev od boje, dezena, posebnih efekata...

Postoji puno stilova i rešenja – od cvetnih dezena i klasičnih geometrijskih šara i pruga do, imitacija prirodnih materijala i tekstura koje daju moderan izgled.

Tapete svojom teksturom, bojom i dezenom zidu daju trodimenzionalnost. Zid sa tapetom se ističe čak i kada se radi o diskretnom ili svetlom dezenu. 

S obzirom da je dnevni boravak kutak u kojem provodimo najviše vremena s porodicom ili družimo s prijateljima, postoji i određena potreba da prostor učinimo što udobnijim i prijatnijim. Ponekad je dovoljno naglasiti samo jedan zid u dnevnoj sobi dekorativnom tapetom i već ćemo uneti određenu atmosferu.

Ako jednostavno ne možete da odolite velikom izboru boja i dezena tapeta prisutnih na tržištu, slobodno kombinujte više dezena. U tom slučaju birajte modele iz iste kolekcije ili kombinujte s jednobojnim neutralnim dezenima. 

Ukoliko se odlučite da sami osmislite dezen za zidove vašeg dnevnog boravka to može biti veoma zabavno. Stvaranjem unikatne pozadine, šare ili matrice unosite svoj lični pečat na zanimljiv i kreativan način.

Osmišljen print dizajn možete da odšampate u posebnim štamparijama i zalepite na zid. Ovakav print se lepi na isti način kao i konvencionalne tapete. Površina zida treba da bude glatka, bez nepravilnosti, a zid impregniran. Na ovaj način iznova možete da dekorišete i menjate izgled i stil uređenja. Dekoracija na zidu može transformisati sobu u umetničko delo!

Boje, teksture, dezeni utiču na naše raspoloženje i atmosferu u sobi. Velike dezene, cvetne ili geometrijske, trebalo bi koristiti u velikim prostorijama jer unose dozu elegancije i luksuza. U malim prostorijama veliki dezeni mogu biti dramatični i napadni.

Tapete ne moraju da prekriju ceo zid kao ni sve zidove u prostoriji. Takođe nije neophodno odlučiti se samo za jedan dizajn. Kombinacija više dezena na istom zidu, kao i lepljenje tapete samo u jednoj zoni – u donjoj ili gornjoj polovini zida, u uglovima prostorije ili na sredini, daje zanimljiva i originalna rešenja.

Granice i prelazi s jednog dezena na drugi mogu biti uz pomoć papirnih lajsni, gipsanih dekoracija ili uz pomoć boje slične dezenu tapete. Gipsanom bordurom može se uokviriti ekscentrična tapeta koja na ovaj način postaje detalj u prostoriji.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.7 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.