Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Koliko košta nova kuhinja

Pre nego što počnete da pravite kuhinju, raspitajte se koliko bi koštali materijali i elementi koje želite da kupite i unapred odredite budzet.

Kuhinja je nezaobilazni deo svakog doma, bilo da živite u kući od 300 m² ili u stanu od 30 m². Kada je opremanje doma u pitanju, za kuhinju je potrebno odvojiti najviše para. Cena varira u zavisnosti od veličine kao i od materijala od kojih će kuhinja biti izradjena.

Kuhinja1Kuhinja1

Ono što najvećim delom čini kuhinju jesu kuhinjski elementi koje možete kupiti gotove ili poručiti da se oni izrade po željenim dimenzijama. Danas se kuhinje najčešće prave od pločastih materijala (iverica i medijapan) koji su se pokazali kao veoma dobar izbor zbog svog kvaliteta, izbora dezena, boja, jednostavnosti montaže ali i veoma pristupačne cene. Za kuhinju od ovakvih materijala potrebno je izdvojiti od 600 do preko 2.500 dinara po kvadratnom metru. Kuhinjski elementi se mogu izrađivati i od punog drveta, mermernih i staklenih elemenata, ali je njihova izdrada mnogo skuplja, pa košta i po nekoliko hiljada evra. U cenu izrade kuhinje neophodno je uračunati i cenu okova, nogica, lajsni, ručica, kao i klizača. Njihova cena zavisi prvenstveno od materijala, proizvođača, ali i od kvaliteta, pa će vas oni u proseku koštati od po 35 do 500 dinara po komadu. Međutim, kada su u pitanju klizači cena ide i do 5.000 dinara, što zavisi od njihove dužine.

Kuhinja1Kuhinja1

Svakako detalj o kome mnogi kupci ne vode računa, a veoma je važan kada su u pitanju pločasti materijali jeste kantovanje, odnosno oblaganje ivica kuhinjskih delova. Ovo je najbolje raditi ABS trakom čija je cena oko 150 dinara po dužnom metru, ili melaminskom trakom, koja je lošijeg kvaliteta, pa je njena cena oko 40 dinara po dužnom metru. Pored toga, kuhinju je nemoguće zamisliti bez radne površine koja se izrađuje od radnih ploča različitih dezena, debljina od 30 do 40 mm od čega će zavisiti i cena. Tako je za kuhinjsku radnu ploču potrebno izdvojiti od 2.200 dinara do 3.500 dinara po dužnom metru.

U opremanju kuhinje novac je potrebno izdvojiti i za kupovinu sudopere, koja se može kupiti po veoma različitim cenama. Najjeftinije se kreću već oko 2.000 dinara, dok je za skuplje i kvalitetnije sudopere izrađene od granita potrebno od 18.000 do 50.000 dinara. Odabir i kupovina baterije zavise od proizvodjača, pa će cene biti različite i kretati se u rasponu od 1.500 do 7.000 dinara, ali na tržištu možete pronaći i ekskluzivnije varijante koje rade na senzor čija cena zna da dostigne i 50.000 dinara.

Kuhinja1Kuhinja1

Nakon odabira materijala od kojih će biti radni deo u vašoj kuhinji, preostaje Vam da je opremite i svim neophodnim uredjajima i belom tehnikom. Svakako najveća investicija jesu šporet i frižider i njihove cene prvenstveno zavise od proizvodjača, ali i vrste. Tako je za klasičan frižiderpotrebno izdvojiti oko 20.000 din, dok je za kombinovani potrebno od 30.000 – 57.000 dinara, mada frižidere možete pronaći i preko 100.000 dinara. Klasičan električni šporet košta od 20.000 – 45.000 din, dok ugradni šporet sa ravnom pločom i ugradnom rernom košta od 50.000 –  90.000 dinara.

Kuhinja1Kuhinja1

Kuhinja1Kuhinja1

Pored navedenih osnovnih aparata koji se mogu naći u kuhinji važno je napomenuti i cene dodatnih uređaja kao što su mašina za pranje sudova koja se može kupiti već od 15.000 dinara, pa naviše. Takodje, u dodatne aparate spada i mikrotalasna rerna čija je najjeftinija cena 5.000 dinara. Čak iako vaša kuhinja poseduje prozor, savetujemo Vas da iznad šporeta ugradite aspirator, jer ćete tako dodatno zaštiti svoje zidove i kuhinjske elemente od vlage i masnoće. Cene aspiratora kreću se od 4.500 pa sve do 70.000 dinara.

Kuhinja1Kuhinja1

Kuhinja1Kuhinja1

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.5 (8 votes)
Sviđa mi se!
Reference:

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.