Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Ideje za bojenje zidova

Boja je najuzbudljiviji, najzahvalniji i najjeftiniji element u unutrašnjoj dekoraciji.

Šta je boja? Poznavaocima je boja odraz svetlosti koji se, posmatran kroz prizmu, lomi u vidljivi spektar. Međutim, boja je za laike vrlo sugestivna i individualna stvar. Mi često uspostavljamo određeni odnos prema nekoj boji tek povodom asocijacija koje ona u nama pobuđuje.

Pojedincima se, na primer čini da ne vole zelenu boju, ali im je ona sasvim podnošljiva kade se zove „avokado“. Svetlo smeđu, „krem“ boju neko su vreme smatrali dosadnom, ali je ponovo postala moderna onog trena kada se neko setio da je nazove boja „peska“. Još je ilustrativniji slučaj ružičaste ili roze boje od koje svi zaziru, ali niko nema ništa protiv boje maline, što se zapravo svodi na isto.

Boja je najuzbudljiviji, najzahvalniji i najjeftiniji element u unutrašnjoj dekoraciji. Promišljenom primenom boje može se ulepšati svaki dom. Zloupotreba će pak upropastiti i najlepšu unutrašnjost.

Kod izbora boja nisu dovoljni samo oduševljenje ili osećaj odbojnosti prema pojedinim delovima spektra, svakako treba voditi računa i o materijalima. Ista plava boja ne izgleda, niti ne deluje jednako na tkanini, drvetu, sirovoj koži, mermeru, metalu ili plastici.

Prepustite se vlastitim asocijacijama i slobodnom maštanju, ne opterećujte se nazivima poput „krem“, „bež“ itd... Svako ljudsko biće sposobno je za takvu vrstu interpretacije boje.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.