Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Dekoracija intarzijom

Reč intarzija je arapskog porekla, u prevodjenju znači umetanje. Egipćani, Grci, Rimljani i Vizantijci su koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta, a i dan danas ona se koristi za tu svrhu.

Intarzija je umetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčića drveta i drugih stvari u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišćeni materijal je furnir u debljini 0,6–0,8 mm.

intarzijaintarzija

Intarzija je naročito negovana u Italiji u XV i XVI veku u Sieni, Orvientu, Toscani i Lombardiji prvenstveno sa ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova itd . Najpoznatiji majstori intarzije su bili Giovanni da Verona, Baccio d'Agnolo i Fra Damiano. U Nemačkoj izrada intarzije se razvijala pod uticajem Italijanskih umetnika. Od XVI veka upotrebljavao se za umetanje još i sedef, slonova kost i metal za ukrašavanje nameštaja, poslužavnika i dr. U Francuskoj umetnost izrade intarzije se razvijala nezavisno od okruženja. Luksuzni nameštaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase radjene u stilu intarzije. Najpoznatiji francuski umetnik je bio André Charles Boulle. U Holandiji umetnost intarzije je cvetala u XVI i XVII veku.

intarzijaintarzija

U prošlom veku istorijat intarzije za ukrašavanje nameštaja se praktično prekida pojavom masovne proizvodnje nameštaja. Sada se izradjuju jednostavniji motivi intarzije. Samo fantazija ograničava kreativnost u izradi intarzije. Lepota i dugovečnost punog drveta ispunjava Vaš dom sa harmonijom i toplinom ili pak sa dinamikom.

intarzijaintarzija

I kao sam svoj majstor, pogledajte ponudu traka izradjenih od prirodnih materijala u vidu intarzije. U kućnoj radionici je nemoguće izraditi ovakve trake – umetke, ali ako gotovi umeci vam stoje na raspolaganju. Svojeručno izradjene predmete, ili već gotove kupljene proizvode možete ukrašavati sa elementima intarzije. Predmeti mogu biti na primer: stočići, okviri slika, kasete, poklopci ukrasnih kutija, komode, kuhinjski elementi… Obnova i ukrašavanje postojećih ravnih vrata nameštaja je moguća i smelijom kombinacijom umetaka raznih širina i dezena.

intarzijaintarzija

Tanki umeci intarzije su lomljivi, tome se možemo suprostaviti kvašenjem umetaka. Sečenje na meru traka vršiti samo sa oštrom oštricom skalpela pored metalnog lenjira ili oštrim makazama za papir. Za lepljenje možemo koristiti disperzivna lepila.

intarzijaintarzija

Presovanje i ubrzavanje vremena lepljenja možemo regulisati sa peglom, podešenu na blagu temperaturu. Za vreme rada sa trakama intarzije, posebnu pažnju obratiti prilikom menjanja pravaca umetanja, naime motiv koji se formira trebalo bi biti celovit. Sastavljanje delova intarzije nije lak, ali je rešiv. Gotov rad nije samo lep već krajnji rezultat ispunjava vas sa zadovoljstvom.

intarzijaintarzija

Ukrašavanje drvenih predmeta intarzijom može da radi svako u svom domu. Nije skupo, dostupno je na našem tržištu, a gotov rad ulepšaće vizuelno svaki izabrani komad.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.8 (13 votes)
Sviđa mi se!
Reference:

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.