Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Belgrade Design Week - designlab i otvaranje

Ovogodišnji Belgrade Design Week održan je na možda najinteresantnijoj lokaciji do sada, Narodnoj biblioteci Srbije. Kako je bilo, šta se sve moglo čuti i videti videćete u narednih nekoliko priča. Ali prvo, radionice i svečano otvaranje.

 

Obeležen slobodom na kvadrat, i ove godine je okupio zaista veliki broj interesantnih i vrednih ljudi iz oblasti dizajna. Od 4.-10. juna, ovog puta u Narodnoj biblioteci Srbije, održan je po sedmi put, Belgrade Design Week.

Prva dva dana, peti i šesti jun bili su zakazani za BDW DIZAJNLABS. Radionice, diskusije i master predavanja.

radionice, diskusije i master predavanja

Prvi dan je korisnu radionicu održao Eszter Bircask iz Mađarske. Glavna tema radionice bila je da pokaže lokalne vrednosti tradicije. Prvo su se prikupljali lokalnisadržaji, a onda se to prebacivalo u oblik aplikacije i/ili instalaciju na otvorenom.

Popodne je održana diskusija u organizaciji, skoro pokrenutog, dizajn inkubatora Nova Iskra.  Učesnici diskusije bili su Jovan Trkulja (Peter Gregson Studio), Branko Nikolić (Antipod Studio), Milena Radović (SIEPA), Slobodan Jovanović (Coba & Associates) Miloš Ivković (Trikotaža Ivković). Ovo je bila odlična prilika da čujete mišljenja i reakcije na rad i napredovanje rojekta Nova Iskra, kao i sličnih projekata koji podižu svest srpske javnosti o važnosti dizajna, izvoza i drugih aspekata industrije.

učesnicipublika

Najinteresantniju i najkrativniju radionicu je održao Matti Klenell, drugog dana radionica. Industrijski dizajner koji je došao iz Švedske, koji radi sa materijalom najtežim za oblikovanje. Staklom. Odao je par tajni o radu sa ovim materijalom i ispričao svoju priču o tome šta mu je trebalo da postane priznati svetski dizajner. Radionica je imala i praktični deo, gde su kasnije izabrani najbolji radovi.

Matti KlenellPraktičan deo radionice

BDW je najboljim učesnicima radionica poklonio karte za trodnevnu konferenciju.

 

Na svečanom otvaranju, 6.juna,  je Jovan Jelovac, osnivač BDW-a napomenuo da je ovo možda poslednja nedelja dizajna. Jer kao neprofitabilna manifestacija iziskuje veliku podršku domaćih, profitabilnih, organizacija. Međutim, finansijski problemi nisu nimalo umanjili kvalitet konferencije, izložbi i drugih pratećih programa. 

australijska ambasadorka Helen Studdert

 

Zvaničnosu ga otvorili: ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, australijska ambasadorka u Srbiji , upravnik NBS-a Dejan Ristić i naravno direktor BDW-a Jovan Jelovac. Najviše je bilo reči o važnosti opstanka ove manifestacije, i o njenom značaju za srpski dizajn i industriju. Dejan Ristić je napomenuo se ove godine ujedno i proslavlja 180 godina Narodne Biblioteke Srbije, pa je ovo odlična manifestacija u znak proslave.

Posle zvaničnog otvoranja, održana je revija Jelene Stefanović i prikazan je film Belgrade Design Week 2011.

Modna revija Jelene Stefanović

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.1 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.