Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

BDW Premieres - Silent Revolution, Kreativni prostori Srbije - SIEPA

Uvrstivši i prošlost i sadašnjost, Slovenija je pokazala najbolje od svog dizajna. S druge strane, SIEPA i srpska industrija okrenuli su se isključivo budućnosti. I sve to na jednom mestu. Narodna biblioteka Srbije u organizaciji BDW-a.

Silent revolution – Tiha revolucija

 

Posle 20 godina od osamostaljenja, bez mnogo pompe i zvuka Slovenija je napokon pripremila i prikazala najbolje od svog dizajna. Nešto malo novog nešto malo starog. Podsećanje na najbolje radove priznatih i renomiranih slovenačkih dizajnera. Proizvodi koje smo videli toliko puta. One koje i dan-danas koristimo. Proizvodi koji su se masovno koristili u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa i šire. Neki su možda to zaboravili, a neki se možda toga ni ne sećaju. Ovo je bila jedinstvena prilika da se podsetimo genijalnih dela dizajna i arhitekture Slovenije, kao i da vidimo kakve je mlade talente ove zemlja stvorila. Izložba je bila postavljena na prvom spratu Narodne biblioteke u holu ispred glavne čitaonice.

Prvo na šta ćete naleteti je drvena stolica na rasklapanje Rex. Prva stolica projektovana za industrijsku proizvodnju u Sloveniji. Projektovao ju je Niko Kralj, čovek koji se po svom radu može staviti u isti red sa Charles and Ray Eamesom i Alvar Aaltom. Izrađena od savijene, perforirane šperploče, predstavljala je te 1952. godine izuzetan tehnološki napredak. Do danas, proizvedeno je preko 2 miliona ovih stolica, a nalazi se i u Muzeju moderne umetnosti u Nju Jorku.  Pored klasičnog modela, postoji i model za ljuljanje i lounge stolica.

Prva stolica projektovana za industrijsku proizvodnju, Niko Kralj, 1952. godPrva stolica projektovana za industrijsku proizvodnju, Niko Kralj, 1952. god

S leve strane u staklenoj vitrini, kao najlepši eksponat, stoji crveni analogni telefon, koji je proizvodila čuvena Iskra. Koliko nam se samo čini daleko pozivanje koje traje čitavu večnost i okretanje broja jedan po jedan, zar ne? Posle svih onih glomaznih aparata, model ETA 80 dizajnirana od strane Davorina Savnika, sedamdesetih godina prošlog veka, predstavlja je pravo osveženje. Jednostavan elegantan, minimalistički dizajn bio je pun pogodak. Kvalitet i dugotrajnost su još dodatne karakteristike koje su činile popularnim ovaj telefon. Uostalom, kao i sve Iskrine proizvode.

Analogni telefon Iskra, Davorin Savnik, sedamdesete

Makete crvenih kioska, iste sekunde vraćaju u davnu 1966. godinu kada je projekat kioska nastao. Do skoro, Beograd je bio preplavljen crvenim (izbledelim u većini slučajeva) kućicama izrađenim od armiranog poliestera i poliuretana, koje je projektovao Saša J. Mächtig. U Beogradu, skoro, ih više nema, dok su po ostalim gradovima Srbije (ne sumnjam i Slovenije) i dalje osnovni izvor zarade mnogim porodicama.

Kiosk iz 1966. godine, Saša J. Mächtig

Firma Gorenje i dan-danas ima uspešno poslovanje na teritoriji bivše Jugoslavije. Ona je predstavila jednu od svojih novih kolekcija u drvenim kutijama. Simplicity kolekcija, koja se sastoji do svih osnovnih kućnih aparata u beloj boji, dokaz je mesta na industrijskoj „sceni“ koje ova firma zauzima. Moderan dizajn i savremena tehnologija izrade, dugtrajnost uređaja, kao karakteristika koja je korisnicima sa našeg područja izuzetno važna, i dalje su osobine preduzeća starog punih 60 godina.

Kolekcija bele tehnike Simplicity, Gorenje, novijeg datuma

Nasuprot podsećanju na starije dizajnere stoji savremeni dizajn Slovenije, koji podjednako interesantan i kvalitetan.

Problem zauzimanja prostora, u javnim prostorima podjednako predstavlja problem kao i u privatnim. Gigodesign studio je pronašao inovativno rešenje za ovaj problem. Stolice koje su postavljene na stubićima čiji se sedalni deo spušta samo pri upotrebi, a ima oprugu koja vraća sedište u vertikalan položaj čim se ustane sa njega. Nije udobno za neko duže sedenje, ali za čekanje autobusa ili reda na trafici da se samo prislonite je odlično.

Stolica za javne prostore, Gigodesign, 2009.

Lajt chair je izuzetno lagana stolica koju je projektovao Janez Suhadolc još 1991. godine. Radi se od nekoliko vrsta drveta i izuzetno je lagana. Na primer, verzija The Californian rewood je teška samo 985 grama.

Izuzetno lagana stolica, Janez Suhadolc, 1991.

Siti amrchair, stolica koja svojim tradicionalnom konstrukcijom i modernim dizajnom predstavlja esenciju stolice, kao proizvoda. Dizajnirao ju je Arne Vehovar za Zilio Aldo & C. sas 2004. godine. Za konstrukciju primenjena je bukovina, dok je za naslov i sedište korišćena šper-ploča. Dodatan plus je mogućnost slaganja jedne na drugu, što značajno štedi prostor pri odlaganju stolica.

Stolica modernog dizajna i tradicionalne konstrukcije, Arne Vehovar, 2004

Još jedan proizvod koji ću vam predstaviti je luster Black cherry lamp, koji je dizajnirala Nika Zupanc 2010. Njeni proizvodi, pa tako i ovaj, predstavljaju svakodnevne objekte, a posebno ženske arhetipske elemente kojima pokušava da smesti žensku ulogu u savremenom svetu. Luster Crna Trešnja daje odličnu usmerenu svetlost i definitvno ima značajne elemente umetnosti.

Crni luster u obliku trešnje, Nika Zupanc, 2010.

Opet, ovo je samo odabir meni interesantnih komada nameštaja. Još neke možete pogledati na zvaničnim sajtovima Beogradske nedelje dizajna ili Muzeja za arhitekturu i oblikovanje u Ljubljani.

 

Nešto manji broj radova predstavila je Srbija na izložbi pod nazivom Creative Space Serbia – SIEPA, Kreativni prostori Srbije.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije je sprovela četvrti konkurs za srpske dizajnere, čiji su se pobednici predstavili na nedelji dizajna u Milanu u Zoni Tortoni u okviru „Fuori salone“. Domaći dizajneri su projektovali, domaći proizvođači proizveli. Ovo je već druga saradnja između dizajnera i proizvodnje. Izložba u foajeu Narodne biblioteke Srbije je premijera ove izložbe u Srbiji.

Trosed jakih boja, dizajn: KakoKo design studio, proizvođač: Linea MilanovićDrveni sto, dizajn Žarko Uzelac, proizvođač Simpo ŠIK

Set dvoseda, fotelje i taburea, dizajn: Saša Mitrović, proizvođač: S.C.S. plusSto interesantne konstrukcije od drveta, dizajn: Nenad Cerović, proizvođač: GIR

sklopivi čiviluk, dizajn: Milan Karišik, proizvođač: Art & StillPodna lampa, dizajn: Tamara Švonja, proizvođač: Lanterna

 

U narednoj priči vas očekuje pregled najinteresantnijih detalja sa centralnog dešavanja Beogradske nedelje dizajna. Sa konferencije.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.