Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

BDW - Premieres: Common sense & sensibility, In A Nutshell

Pored konferencije (čiju ćete prezentaciju videti za koji dan) koja je centralno dešavanje, BDW je sačinjen od mnogobrojnog pratećeg programa. Izložbe su možda najveće. Danas Vam predstavljamo dve, a došle su iz susedne Hrvatske.

 

Gostujuće izložbe iz Hrvatske, oduševile su posetioce BDW-a i na jasan način pokazale da dizajn i preduzetništvo moraju sarađivati zajedno, kako bi se dobili najbolji proizvodi za korisnike.

 

Common sense & sensibilty (Hrvatska)

 

„... Živimo u vremenu kada dizajneri postaju preduzimači (ili napokon shvataju neophodnost toga) i preduzimači postaju okupirani dizajnom. ...“

Ovo su reči koje možete pronaći u uvodnoj reči kataloga izložbe, sklopljenog u origami srce, jarko roze boje. Čak iako niste prelistali tj rasklopili katalog, dovoljno je da pogledate izložbu i da shvatite da je upravo to pristup kojim su se vode izlagači. Situacija u Hrvatskoj nije mnogo bolja, nego kod nas, što se tiče saradnje dizajnera i preduzimača, ali su ovi komadi dokaz da stvari idu na bolje.

Lampa izrađena od kovanog gvožđa, izradila je grupa autoraPrekrivač za stolicu je napravljen od ručno rađenih heklanih čarapa.

Mnogobrojne manifestacije po kojima putuje ova izložba su još jedan dokaz njenog  kvaliteta.

Firma Kvadra, koju ste mogli videti i na Beogradskom sajmu nameštaja 2011. godine, predstavila je fotelju i dve sofe. Jedna može postati i ležaj, dok je druga namenjena samo za sedenje.

Ravne linije i primena geometrijskih oblika, ovu fotelju čine primerom modernog pristupa i dizjniranja.

Fotelja ravnih linija i geometrijskih oblika.

Svedena sofa, zaobljenih ivica i neobična kombinacija boja, kao upečtljiv detalj bila je vrlo privlačna posetiocima. Sistem rasklapanja, odnosno njenog pretvaranja u ležaj se dosta razlikuje od onoga na koji smo navikli. Izbegavanje dodatnih okova za razvlačenje, pojednostavljuje se sistem rasklapanja i smanjuje cena krajnjeg proizvoda.

Sofa u fazi rasklapanjaRasklopljen ležaj

XYZ sto na razvlačenje, koji je projektovala grupa dizajnera Numen (Christoph Katzler, Sven Jonke, Nikola Radeljković) izrađen je od punog drveta, oraha ili hrasta. Ista debljina ploče i nogara daje skladnu strukturu i odaje minimalistički pristup dizajnu. Dodatak, koji povećava dužinu stola, se postavlja u prorez između ploče i poprečne letvice. Mana ovog stola pri upotrebi su dodaci koji moraju stajati negde sa strane kada nisu u upotrebi. No, održivost proizvoda, puno drvo i čvrstina konstrukcije, nasuprot laganom izgledu, su pozitivni momenti koji bacaju u senku nedostatak.

Masivni sto sa dodacima za produživanjeMasivni sto sa dodacima za produživanje

Isti tim dizajnera osmislio je i izradio i dve udobne stolice. Drvena konstrukcija je u oba slučaja istaknuta, dok platneni elementi omogućavaju ergonomsko oblikovanje. Ležaljka sa nadsetrešnicom XZ se može videti i u zelenoj boji u Železničkom muzeju.

Drvena konstrukcija u kombinaciji sa platnenim sedalnim delom i štitomDrvena konstrukcija u kombinaciji sa platnenim sedalnim delom i štitom

XL stolica se može sklapati što olakšava eksploataciju, a kanapi su dovoljno jaki da izdrže velike težine i često korišćenje. Setite se samo ležaljki od kanapa koje se vezuju za drvo i koliko mogu biti trajne.

Stolica izrađena od kombinacije kanapa i drvene konstrukcijeXZ stolica na rasklapanje sa nadstrešnicom

Chew on this je interesantno rešenje za čiviluk, koje ujedno predstavlja i dekoraciju na zidu. Po rečima dizajnerke Ane Tevšić, namenjeno je za sve one stvari koje vam stoje razbacane po sobi i koje nemate gde da rasklonite.

Čiviluk i ukras u isto vreme

Još jedan komad nameštaja crvene boje je hoklica Croocked. Ovaj komad je, takođe, dizajnirala Ana Tevšić. Neobične asimetrične nogare su interesantan detalj ove naizgled jednostavne hoklice. Na kraju izložbe, na njoj su se našli mnogobrojni potpisi posetilaca ove izložbe, ispisani kredom.

Hoklica asimetričnih nogaraNaravno da na kraju nije ostalo samo na ovom obaveštenju

BOYA bojice su proizvod Maje Mešić, koja je na mnogo načina unapredila ovaj proizvod za decu. Ispitivajući njihovu ergonomiju osmislila je proizvod koji njima savršeno odgovara. Ovaj prototip je dobio mnogobrojne nagrade, među kojima je i Reddot nagrada.

Bojice specijalno dizajnirane prema ergonomiji ruke i načinu upotrebe

Ovo nije sve, ima još dosta toga što se moglo videti, ovo je samo izvod, po meni, najinteresantnijih proizvoda.

 

Izložba In A Nutshell koja je smeštena u Železničkom muzeju (Nemanjina 6), traje do 17. juna i pored nameštaja, ima i nešto više igračaka za decu, nov super zanimljiv dizajn čuvenih, sada baš popularnih, Startas patika, kao i plakate koji su rađeni za različite prilike. Sve u svemu, odlična, kvalitetna i pre svega kreativna predstava savremenog dizajna Hrvatske.

 

Sutra, interesantna izložba Silent revolution iz Slovenije.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 3.2 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.